• MusikDJ
  • Kendte DJs

Hvad er en DJ?

DJ også kaldet disc jockey er den engelske betegnelse for en skiverytter eller pladevender på dansk. I Danmark er DJ er dog den mest anvendte benævnelse i dag. En DJ afspiller forudindspillet musik for det fremmødte eller lyttende publikum. Indenfor DJ-genren findes der forskellige typer af DJ’s.

Der er eksempelvis en radio-DJ, som spiller musik gennem radioen eller på nettet. En anden type af DJ’s er club-DJ’s, der spiller musik på barer, klubber og diskoteker. Derudover findes der mobil-DJ’s, som langt de fleste af de danske DJ’s betegnes som, da de benytter deres eget udstyr. Denne type DJ’s spiller til begivenheder såsom julefrokoster, fødselsdage, bryllupper, privat og firmafest.

En fjerde type DJ er battle-DJ’s, som bruger en pladespiller og mixer til at manipulere optagede lyde, og derved producere ny musik live. Denne type DJ’s deltager oftest i forskellige konkurrencer verden over. Resident DJ’s er personer, som spiller på et bestemt spillested regelmæssigt eller permanent. Det kan eksempelvis være et bestemt diskotek, en klub eller tv-station. Derudover findes der også producer-DJ’s, som laver remixer af populære klubsange, originale numre eller numre, som er ”overgangsvenlig”.

Hvis en DJ spiller og blander meget musik indenfor en bestemt type musikgenre, kan DJ’en få titlen på denne genre. Eksempelvis kaldes en DJ, som spiller hip hop-musik for en hiphop-DJ, eller en DJ, der spiller techno-musik for en techno-DJ osv.

Find dit arrangement

En DJ’s udstyr og teknikker

En DJ bruger rigtig mange forskelligt udstyr, når de skal spille. Det varierer selvfølgelig fra DJ til DJ, hvor meget og hvilket udstyr, som benyttes. Det mest centrale element for en DJ er musikken, som kan ligge på forskellige medier, herunder cd’er, vinyler og flash medier. Hele omdrejningspunktet for afspilning af musikken er musikafspilleren, som findes i forskellige typer altafhængig af, hvad den enkelte DJ foretrækker. I den forbindelse findes der eksempelvis pladespillere, cd-afspillere og digitalafspillere. En DJ-Mixer er ligeledes vigtig, da den benyttes til at samle lyden fra afspillerne, og indeholder samtidig en crossfader, der gør, at DJ’en kan fade mellem to sange. DJ-mixeren er sluttet til et lydsystem, der består af højtalere og forstærkere. Ligeledes bruger en DJ hovedtelefoner, så de kan lytte til et andet nummer end det, der bliver spillet i højtalerne. Yderligere benytter nogle DJ’s sig af en mikrofon, så de kan snakke til deres publikum og evt. introducere sangene.

Derudover bruger nogle DJ’s forskelligt ekstraudstyr til at ændre lyden. I den forbindelse kan effektmaskiner benyttes, som kan tilføje effekter til musikken, eksempelvis echo, jet, zip og flanger. Derudover kan synthesizers bruges til at frembringe forskellige typer af lyde.

DJ’s benytter sig af forskellige teknikker til at mixe sangene, da man på den måde får en flydende overgang mellem numrene. En af de mest benyttede teknikker er beatmatching, som gør, at man kan få en glidende overgang mellem to sange. Dette gøres ved, at man får sangenes beat og tempo til at passe sammen. Slip-cueing er en anden teknik, primært en vinyl teknik, hvor DJ’en holder pladen stille og først slipper igen, når det rigtige tidspunkt kommer. En tredje teknik er sampling, hvor DJ’en kører et stykke af en sang indover den næste sang, som skal spilles. Scratching er en fjerde teknik, hvor DJ’en bevæger vinylen frem og tilbage på afspilleren.

Det vigtigste udstyr

  • Musikafspiller
  • DJ-Mixer
  • Højtalere og forstærkere
  • Hovedtelefoner
  • Mikrofon

Kendte DJs i Danmark

I Danmark findes der mange kendte DJ’s, som har gjort sig bemærket på forskelligvis henover årene. I 1963 var Jørgen de Mylius et stort idol i radioen, da han lavede den første top 20 liste i Danmark. I 1987 genstartede Kenneth Bager den danske klubkultur med Club Coma på Frederiksberg.

80’erne var også året, hvor Lars Pedersen bedre kendt som Chief 1 slog igennem. Han har igennem sin karrier både været sanger, sangskriver, producer og DJ. I 1984 dannede Cheif 1 sammen med sin bror den første rap-gruppe i Danmark – Rockers By Choice. Siden slutningen af 1980 og frem til i dag har Cheif 1 produceret, skrevet og remixet for række artister og grupper, heriblandt Nik & Jay, Gnags, Danser med Drenge og Dodo & The Dodos. Ligeledes gjorde Dan Rachlin sig bemærket i 80’erne, hvor han i en alder af 15 år startede sin DJ-karrierer. I starten spillede han på gymnasiet og senere til forskellige fester. I 1984 beskæftigede han sig i højere grad med radio og andre medier. Dan Rachlin spiller i dag stadig til private arrangementer.

I 90’erne kom navne som DJ Noize og Jonas Hartz på banen. Førstenævnte blev den første danske verdensmester i DJ Battle i New York i 1994. Jonas Hartz omdannede i slutningen af 90’erne et spillested på Vesterbro til én af Europas smarteste DJ-scener. En tredje DJ som gjorde sig gældende i 90’erne og start 00’erne var Thomas Madvig, som havde sit første DJ-job som 17-årig. Han har i løbet af sin karrier været radiovært på The Voice og vært på MTV. I perioden 2000 til 2004 var Thomas Madvig en del af den københavnske onsdags-klub Verydisco. En anden DJ som slog i gennem i 00’erne var Ali Movasat, som de fleste nok kender som DJ Aligator. Han har i løbet af sin karriere udgivet en række hits, herunder The Whistle Song og Lollipop. DJ Aligator har solgt 1,5 millioner album verden over.

I 1963 var Jørgen de Mylius et stort idol i radioen, da han lavede den første top 20 liste i Danmark.

I midten og slutningen af 00’erne gør navne som Thomas Kato Vittrup og Morten Breum sig gældende. Førstnævnte er bedst kendt som Kato og spillede som DJ på diskoteker som 17-årig. I årene 2005 til 2009 har Karo remixet for andre artister, men har også selv skrevet og produceret musik siden 2007. I 2007 og 2009 vandt Kato prisen som Årets danske mainstream DJ ved Danish DeeJay Awards. Morten Breum har gennem sin karriere udgivet en masse store klubhits, såsom On it, Højere vildere og Heads Up. Han bor til dagligt i Los Angeles, og har i den forbindelse optrådt med navne som Diplo, David Guetta og Avicii. I løbet af de efterfølgende år har navne Morten Brangstrup Olsen også kaldet Faustix og Martin Jensen slået igennem. Faustix har siden 2009 udgivet egne singler, men også produceret musik med blandet andet Diplo. Martin Jensen slog igennem i 2015 med singlen Miracles, og har senere udgivet singlerne All I Wanna Do og Solo Dance, som hver er blevet spillet mere end 100 millioner gange på Spotify verden over.

De ovennævnte DJ’s er blot et udsnit af de mange DJ’s som Danmark har at byde på. I den forbindelse er personer som Master Fatman, Nikoline Toft, Le Gammeltoft, Rune RK, Kjeld Tolstrup, FJ Static og Hedegaard også værd at nævne.

Se kendte DJs

Relaterede nyheder